Kurkuma dla zdrowia

Kurkuma jest przyprawą, występującą głównie w Azji. Ma działanie m.in.:

  • przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne ,oczyszczające
  • pomaga zapobiegać wielu przewlekłym chorobom, np. chorobom serca, cukrzycy, demencji starczej; przyspiesza gojenie się ran, zapobiega zwyrodnieniom.

curcuma_ricette_usi

Spowalnia Alzheimera, odtruwa wątrobę.

Pomocna w zapobieganiu raka, jak również w rozprzestrzenianiu się komórkom rakowym w organiźmie. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne jest naturalnym środkiem przy leczeniu zapalenia stawów. Zwiększa efekty chemioterapii. Wykazano, że kurkuma zatrzymuje wzrost naczyń krwionośnych w guzach. Przyspiesza gojenie się ran i pomaga w odbudowie uszkodzonej skóry.

  • Pomaga w leczeniu łuszczycy i innych zapalnych chorób skóry.
  • Świetna przy rozstroju żołądka.
  • Pomaga zwiększyć produkcje kolagenu w skórze i stawach.
  • Hamuje rozwój cukrzycy typu II.

Mielona kurkuma używana jest do barwienia ryżu, makaronów. Świetnie komponuje się z potrawami z fasoli i soi. Wspomaga procesy trawienne, hamuje powstawanie komórek tłuszczowych w organizmie.

To tylko niektóre jej zalety.

Stosuję kurkumę na co dzień. Najchętniej w postaci świeżej, którą niestety trudno u nas kupić.

Dodaję ją do różnych napojów, uwielbiam zalaną gorącą wodą w połączeniu z imbirem i odrobiną miodu.

Podobno świetnie się wchłania w połączeniu z zieloną herbatą.

A oto przepis na pyszny sok z kurkumą:

  • 4 marchewki,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 jabłko,
  • utarta lub mielona kurkuma.

A tu inna opcja, robiona w blenderze:

  • kubki mleka migdałowego (lub innego)
  • 1 dojrzały, zamrożony banan
  • 2 owoce kaki
  • 2-3 daktyle albo miód
  • 1 łyżeczka startego świeżego kłącza kurkumy albo 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1/2 łyżeczki imbiru (w proszku lub świeżo startego)

Warto spróbować!!!