Kurkuma jest przyprawą, występującą głównie w Azji. Ma działanie m.in.:
- przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne ,oczyszczające
- pomaga zapobiegać wielu przewlekłym chorobom, np. chorobom serca, cukrzycy, demencji starczej; przyspiesza gojenie się ran, zapobiega zwyrodnieniom.
Spowalnia Alzheimera, odtruwa wątrobę.
Pomocna w zapobieganiu raka, jak również w rozprzestrzenianiu się komórkom rakowym w organiźmie. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne jest naturalnym środkiem przy leczeniu zapalenia stawów. Zwiększa efekty chemioterapii. Wykazano, że kurkuma zatrzymuje wzrost naczyń krwionośnych w guzach. Przyspiesza gojenie się ran i pomaga w odbudowie uszkodzonej skóry.
- Pomaga w leczeniu łuszczycy i innych zapalnych chorób skóry.
- Świetna przy rozstroju żołądka.
- Pomaga zwiększyć produkcje kolagenu w skórze i stawach.
- Hamuje rozwój cukrzycy typu II.
Mielona kurkuma używana jest do barwienia ryżu, makaronów. Świetnie komponuje się z potrawami z fasoli i soi. Wspomaga procesy trawienne, hamuje powstawanie komórek tłuszczowych w organizmie.
To tylko niektóre jej zalety.
Stosuję kurkumę na co dzień. Najchętniej w postaci świeżej, którą niestety trudno u nas kupić.
Dodaję ją do różnych napojów, uwielbiam zalaną gorącą wodą w połączeniu z imbirem i odrobiną miodu.
Podobno świetnie się wchłania w połączeniu z zieloną herbatą.
A oto przepis na pyszny sok z kurkumą:
- 4 marchewki,
- 1 pomarańcza,
- 1 jabłko,
- utarta lub mielona kurkuma.
A tu inna opcja, robiona w blenderze:
- kubki mleka migdałowego (lub innego)
- 1 dojrzały, zamrożony banan
- 2 owoce kaki
- 2-3 daktyle albo miód
- 1 łyżeczka startego świeżego kłącza kurkumy albo 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1/2 łyżeczki imbiru (w proszku lub świeżo startego)
Warto spróbować!!!